אפשר לפנות אלינו, השיחה היא אנונימית לגמרי.
אנחנו כאן כדי להקשיב, בלי לשפוט, בלי למהר לייעץ, פשוט להיות במקום שבו את או אתה נמצאים. שיתוף יכול להיות הצעד הראשון אל עבר הקלה ושינוי.
במהלך החיים, לרבים מאיתנו עוברות מחשבות כמו, "אולי אני רק נטל על אחרים", או "אולי עדיף אם לא הייתי כאן יותר, אולי עדיף כבר להתאבד". עולים רגשות כמו, "אני בקצה שלי", או "הכל כבר מרגיש יותר מדי".
המחשבות והרגשות האלה מגיעים כשאנחנו מרגישים שכבר אין מוצא, כשאנחנו כבר לא מאמינים שיכול להיות שינוי לטובה, ולא יכולים לראות כל דרך אחרת לפתור את הבעיות שלנו. להיות במקום הזה, מרגיש מאוד בודד וחסר סיכוי.
מתי זה מגיע, המחשבות האלה?
הרגשות והמחשבות האלה יכולות להגיע בעקבות משבר חריף, אירוע טראומטי, או בגלל קשיים ואתגרים מתמשכים. המעשה האובדני, המוות, יכול להרגיש בזמנים כאלה כהקלה, דרך למצוא שלווה ולהפסיק את כל הסבל הזה.
גם אם יש פתרונות אחרים, קשה לראות אותם
ולא רק לראות, אלא גם להאמין שהם באמת יכולים לעבוד. זה כמו להיות סגורים בחדר שנראה שאין בו פתח יציאה. יש דלת לחדר אך מתוך המצוקה והקושי היא בלתי נראית. כמעט ובלתי אפשרי לזכור שיש שם דלת ועוד יותר קשה לראות אותה או לחשוב שאפשר לפתוח אותה.
גם אם לא נראה שיכול להיות שינוי
לעתים קרובות, אל תחושת המצוקה הבלתי נסבלת, מתלווה תחושות בושה ואשמה, ביקורת עצמית על המחשבות האובדניות, וכך אנחנו הופכים לאסירים של המחשבות והרגשות שלנו. כל אפשרות לפתרון – היא בלתי נראית. גם אם כרגע שינוי נראה בלתי אפשרי – אנחנו בער"ן כאן בשבילך לעזרה ראשונה נפשית 7\24.
עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.
כשעולות בנו מחשבות על סיום החיים, זה לרוב סימן לכך שאנחנו נמצאים בכאב עמוק, במצוקה שקשה לשאת.
אלו רגעים שבהם נדמה שאין מוצא, שאין תקווה, וששום דבר כבר לא יכול להשתנות. אנחנו מרגישים עייפים, מותשים מהמאבק, ואולי גם מרגישים מאוד מאוד לבד בתוך כל זה. התחושה היא שאין פתרון אחר, שהכאב פשוט חזק מדי.
אבל, העובדה שהמחשבות האלה עולות, זה לא אומר שאנחנו בהכרח באמת רוצים למות. זה אומר שאנחנו רוצים שמשהו ישתנה, שנפסיק לסבול, שנוכל סוף־סוף לנשום.
אפשר לפנות אלינו, השיחה היא אנונימית לגמרי.
אנחנו כאן כדי להקשיב, בלי לשפוט, בלי למהר לייעץ, פשוט להיות במקום שבו את או אתה נמצאים. שיתוף יכול להיות הצעד הראשון אל עבר הקלה ושינוי.
ברוב המכריע של המקרים, התאבדות ניתנת למניעה ומניעת אובדנות אינה חלקה השמורה לאנשי המקצוע בלבד. להקשבה ולתמיכה חברתית של הסובבים יש ערך רב ויכולת להציל חיים.
הנה השלבים לתגובה ולהתייחסות במקרה של חשש לאובדנות:
השלבים
כשהסיכון גבוה מדי מזעיקים כוחות הצלה.
למדריך המלא להגשת סיוע נפשי במצבי סיכון, מאת ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית של ער"ן – לחצו כאן
במסגרת התוכנית הלאומית למניעת אובדנות, פותח שאלון מקוון אנונימי, המיועד לקהל הרחב ומטרתו לספק הערכה ראשונית על מצבי סיכון אובדני ולכוון לקבלת יעוץ/טיפול בהתאם לרמת הדחיפות והסיכון.
השאלון מיועד למילוי עצמי או עבור אדם אחר שאתם חוששים לגביו. השאלון הינו אנונימי לחלוטין, ואין צורך למסור כל פרט מזהה.
בכל מקרה, חשוב לזכור שמילוי השאלון לא מהווה תחילף להערכה של איש מקצוע.
את המכתב הזה כתבתי ומחקתי כל כך הרבה פעמים. הרגשתי שאני חייבת לכוון לכל אחד ואחת שכבר לא רוצים לחיות...
אם יש לך מחשבות על התאבדות, זה לא אומר שאת או אתה חלשים, או פגומים או מגיע לכם להעלם. זה...
יש רגעים שבהם הכל מרגיש לנו יותר מדי, כשהייאוש משתלט ולא נראה שיש סיכוי לשינוי, לשיפור. דיכאון הוא מצב שיכול...
خلال كل 40 ثانية يقدم شخص بالعالم على الانتحار ، وفي الثانية ال41 يترك وراءه اشخاص في حالة انهيار محاولين...
בכל 40 שניות מישהו בעולם מתאבד וכל 41 שניות נותרים אחריו אנשים מרוסקים, שמנסים למצוא במעשה פשר. בישראל, לא עובר...
פעמים רבות מתקיים דיון האם הדיבור על מוות מאובדנות על ידי הורים, אנשי חינוך ובאמצעי התקשורת מעלה את רמת הסיכון...
לומר למי שחש מצוקה שאתם כאן עבורו, ושהוא לא לבד. אפשר להציע עזרה מעשית, כמו ללוות לפגישה עם איש מקצוע, ליצור קשר עם קווי הסיוע של ער"ן, או לעזור לו בארגון הדברים שמטרידים אותו. אין טעם לומר דברים כמו "תתגבר על זה" או "יהיה בסדר" – גם אם הכוונה טובה, אמירות כאלה עשויות להיתפס כמקטינות את הכאב של האדם שמולכם. במקום זאת, נסו להביע אמפתיה, כמו "אני שומע כמה זה קשה לך, ואני כאן בשבילך."
כדאי לשים לב לסימנים ולא להתעלם מהם. אם מישהו קרוב אליכם מגלה סימנים של מצוקה, כמו הסתגרות, דיבור על ייאוש, או אמירות כמו "לא רואה טעם להמשיך", – לקחת את הדברים ברצינות. לא תמיד נוח לדבר ולשאול – אבל עדיף לשאול ולבדוק מאשר להתעלם מתוך חשש לטעות.
כאשר המחשבות משתלטות, לנסות להתמקד בכאן ועכשיו. אפשר לתרגל נשימה עמוקה, אפשר להתבונן סביב ולמצוא 3 דברים שאנחנו רואים, שומעים ומרגישים. חיבור לרגע הזה יכול לעזור להוריד את עוצמת התחושות והסחף של המחשבות הקשות.
תחושות ומחשבות קשות יכולות להרגיש בודדות מאוד, אך אנחנו יכולים לא להשאר לבד בהתמודדות הזו. שיתוף התחושות שלנו עם אדם קרוב, חבר או שירותי הסיוע של ער"ן יכול להוות צעד חשוב ומשחרר. לעיתים, רק לדבר על הדברים עשוי להקל על העומס הרגשי.
רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.
עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.
יצירת קשר
טלפון: 076-8844400
דואר: ת.ד. 7137 נתניה 4217002
דוא"ל: eran1201@eran.org.il
מוקד תרומות: 1-700-70-1201