פגיעה מינית היא חוויה שיכולה להשפיע באופן עמוק על תחושות הגוף והנפש שלנו, ולהותיר אותנו עם תחושות מורכבות של בלבול, כאב, בושה, אשמה ובדידות. לפעמים קשה לנו אפילו לקרוא לזה בשם או לשתף מישהו במה שעברנו.
בכל מקרה של פגיעה מינית מכל סוג – חשוב שנדע ונזכור – זו לא אשמתנו.
זה לא משנה מה לבשנו או איפה היינו – האחריות והאשמה היא תמיד על מי שתקף ופגע.
האם זו פגיעה מינית?
פגיעה מינית היא כל מעשה או התנהגות בעלי אופי מיני, שנעשים ללא הסכמה חופשית ומלאה של כל הצדדים המעורבים.
פגיעה מינית כוללת מגוון רחב של התנהגויות, החל מהערות מיניות לא רצויות, מגע לא רצוי ומתאים, חשיפה לתכנים מיניים ללא הסכמה ועד לאונס וניסיון לאונס.
לפעמים יש לנו פחד או קושי להגדיר את החוויה כפגיעה, בעיקר אם יש חשש מהתגובות של הסובבים או תחושה של בלבול.
פגיעה מינית עלולה להתרחש בכל גיל, מגדר, או מעמד חברתי. הפגיעה יכולה להגרם על ידי אדם זר ולא מוכר, או על ידי אדם מוכר כמו בן משפחה או בן זוג, חבר משפחה, שכן, בייביסיטר וכד'.
פגיעה מינית היא מעשה של שליטה ואלימות
פגיעה מינית היא לא התנהגות שנובעת ומונעת מדחף מיני, אלא מדחף לשלוט בקורבן, להשפיל ולפגוע. זהו מעשה של אלימות.
הפגיעה המינית התקיפה, היא תמיד באחריותו ובאשמתו של התוקף, לא של הקורבן.
פגיעות בקרב ילדים
מחקרים מראים כי עד גיל 12 בנים ובנות עוברים פגיעה מינית באותה שכיחות, וכ-88% מהפגיעות הן על ידי בן משפחה קרוב.
בין הגילים 12-18 רוב הפגיעות המיניות קורות במהלך דייטים רומנטיים ומעל גיל 18 בתוך מערכות יחסים.
עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.
לפגיעה מינית יש השפעה גדולה ולרוב מתמשכת. ההשפעה היא גם בטווח הקרוב אחרי הפגיעה, והיא גם עלולה להמשך עוד זמן רב אחריה. פגיעה מינית משפיעה גם על הגוף וגם על הנפש – וכל תגובה שיש לנו, לא משנה כמה זמן עבר מהפגיעה – היא נורמלית.
התחושות שיכולות לעלות אחרי פגיעה מינית מגוונות ולעיתים מבלבלות, כמו כאבים פיזיים, עייפות בלתי מוסברת, פחדים ותחושות של חוסר שליטה. הגוף, שהוא המקום הפיזי שלנו בעולם, יכול להפוך פתאום למקום זר או מאיים, וזה יכול לעורר תחושות של חוסר נוחות, ריחוק וניתוק מעצמנו.
הפגיעה יכולה להשפיע גם על התפיסה שלנו את עצמנו ואת העולם סביבנו. רגשות של אשמה ובושה עלולים ללוות את הפגיעה, גם כשאין לנו כל סיבה להאשים את עצמנו. עלולות להציף אותנו מחשבות כמו "אולי זה קרה בגלל משהו שעשיתי" או "מה יחשבו עליי אם ידעו".
המחשבות האלה טבעיות לחלוטין, אבל הן עלולות להרחיק אותנו מאנשים אחרים ולהקשות עלינו לבקש עזרה ותמיכה.
חשוב וכדאי לזכור שעם תמיכה וטיפול מתאימים, אפשר להצליח להתמודד ולהתאושש מפגיעה מינית.
פגיעה מינית היא כל מצב שבו אדם כופה, מנסה לכפות או לוחץ על אדם אחר לפעולה מינית ללא הסכמה ברורה וחופשית.
זה יכול להיות מגע פיזי שאינו רצוי, אמירות בעלות אופי מיני פוגעני, וחשיפה או הפצה של מראות ותכנים מיניים בניגוד לרצונו של האחר.
לעיתים, קשה לזהות שמדובר בפגיעה, במיוחד כשמדובר באנשים קרובים או במצבים בהם הגבולות לא היו ברורים.
פגיעה מינית יכולה להתרחש בכל גיל, בכל סביבה ומעמד סוציו-אקונומי. היא יכולה להיות חד פעמית או פגיעה מתמשכת. כל מקרה של הפרת הגבולות האישיים והמיניים הוא חוויה קשה שיכולה להשפיע בצורה עמוקה.
לכל אחת ואחד מאתנו מגיע להרגיש ביטחון וכבוד במרחב האישי שלנו בגוף שלנו, והבנה זו עוזרת לנו להכיר במקרים של פגיעה ולזהות שמה שקרה לא בסדר.
ב-11 בתי חולים בארץ קיימים חדרים אקוטיים, שנועדו לסייע ולתמוך בנפגעות ובנפגעי פגיעה מינית. במרכזים אלה ניתן טיפול חירום רפואי-מניעתי ונפשי.
אין חובה להגיע לאחר הפגיעה לחדר אקוטי, אבל כדאי לדעת שהימים הראשונים אחרי פגיעה מינית הם קריטיים לקבלת טיפול רפואי ונפשי ראשוני, וגם לאיסוף ראיות, אם תחליטו לפתוח בהליכים משפטיים.
ניתן להגיע לחדר האקוטי עד שבוע ימים ממעוד הפגיעה, עם זאת מומלץ מאד להגיע בתוך 72 שעות, בכדי לאפשר מתן טיפול רפואי ונפשי ראשוני, וכדי שיהיה אפשר לאסוף ראיות.
הטיפול והסיוע ניתן תוך שמירה על סודיות. במרכזים האקוטיים, שפועלים 24 שעות ביממה, צוות מקצועי שעבר הכשרה מיוחדת על מנת להעניק טיפול ותמיכה בזמן הרגיש שאחרי פגיעה. לרשימת המרכזים האקוטיים
כהורים, חשוב למצוא את האיזון הנכון בין הצורך לשמור על הילדים ולהזהיר אותם מפני סכנות, לבין הצורך לגדל אותם כבעלי...
העולם הדיגיטלי – הרשתות החברתיות, המדיה, האפליקציות – הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו – אנחנו עובדים, לומדים, מתקשרים ומשתפים חוויות...
אפשר לשתף אדם קרוב שאנחנו סומכים עליו, או שאפשר לפנות לארגונים ולקווי סיוע שמעניקים תמיכה לנפגעות ולנפגעי פגיעה מינית. שיחה יכולה לעזור לפרוק ולאוורר את מה שעובר עלינו, ועם זאת לזכור שיש לנו יכולת לבחור ולשלוט על מה, מתי וכמה אנחנו רוצות או רוצים לשתף.
כל תגובה שיש לנו היא לגיטימית. זה בסדר לחוות כל הרגשה, תחושה בגוף או מחשבה שעולות לנו. פגיעה מינית יכולה להציף ולהעלות רגשות ומחשבות מכל הסוגים, לעיתים אפילו סותרים. אין דרך "נכונה" להרגיש או להגיב. חשוב לתת לעצמנו מרחב ולגיטימציה לחוות את הכל, בקצב שמתאים לנו.
לאחר פגיעה מינית, יש באפשרותך לקבל סיוע רפואי במספר בתי חולים בהם קיימים מרכזים ייעודיים לטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. ישנם מרכזים אקוטיים ב-11 בתי חולים ברחבי הארץ. הטיפול והסיוע ניתן תוך שמירה על סודיות. במרכזים האקוטיים, שפועלים 24 שעות ביממה, צוות מקצועי שעבר הכשרה מיוחדת על מנת להעניק טיפול ותמיכה בזמן הרגיש שאחרי פגיעה. לרשימת המרכזים האקוטיים
פגיעה מינית היא מעשה שלא באשמתנו. האשמה שייכת תמיד למי שפגע או פגעה. פגיעה מינית היא לא התנהגות מינית, היא מעשה של שליטה ואלימות, והיא לעולם לא באשמת הנפגע/ת.
רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.
עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.
יצירת קשר
טלפון: 076-8844400
דואר: ת.ד. 7137 נתניה 4217002
דוא"ל: eran1201@eran.org.il
מוקד תרומות: 1-700-70-1201