הריון ולידה – אלה שינויים כל כך עצומים וכל כך מהותיים בחיים שלנו. אין שינוי שדומה לזה. ואם זו לידה ראשונה – עוד יותר קשה לדמיין איך החיים שלנו עומדים להשתנות.
כשהתינוק או התינוקת נולדים, נולדים גם חיים חדשים שלא דומים לכל מה שהיה קודם.
זו דרך שיש בה שלבים
וכל שלב מביא איתו רגשות, מחשבות ותחושות חדשים ועוצמתיים: מרגע גילוי ההיריון, דרך חודשים של הריון וציפייה, הכנה, חששות ושינויים בגוף ובמצב רוח, הלידה והפיכה להורים אחרי לידה ראשונה או יותר.
תינוק או תינוקת יוצאים לאוויר לעולם, יצור קטן ופלאי, וזה יכול להרגיש מפחיד ומרגש במידה שווה.
מותר להרגיש הכל
לצד השמחה וההתרגשות, לא תמיד יש לנו לגיטימציה להרגיש רגשות אחרים ואולי ממש הפוכים, כמו בדידות, אשמה, עצב או בלבול.
הרי לידה ותינוק חדש אמורים להיות אירוע משמח – אז איך זה יכול להיות שמרגישים בדיוק הפוך?
זה תהליך וזה לוקח זמן
ללמוד להכיר את עצמנו מחדש, בכל תחומי החיים. למצוא את המקום החדש שלנו – המקום האישי, המשפחתי, הזוגי, התעסוקתי. לתת לכל החלקים שלנו למצוא את מקומם החדש בפאזל שהוא החיים שלנו.
עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.
חוויה כל כך עוצמתית של הריון, לידה והורות, טבעי שתביא איתה המון רגשות, תחושות ומחשבות בבת אחת.
לפעמים יכולים להיות לנו בו-זמנית מחשבות ורגשות ממש הפוכים, וגם זה טבעי לגמרי: שמחה, פחד, אהבה עצומה, ולפעמים גם תשישות, קושי להתחבר לתינוק או לתינוקת ואפילו תחושות של ניתוק ודיכאון.
זה יכול להפתיע איך אפשר להרגיש בבת אחת כל כך הרבה רגשות שונים.
כשדברים מתנהלים אחרת ממה שציפינו, תחושות כמו אכזבה, חרדה ואשמה עלולות לעלות. איך יכול להיות שאירוע שאמור להיות כל כך משמח, גורם לכל כך הרבה קושי וכאב? חלק גדול מהקושי הוא הבושה והאשמה, איך יכול להיות שמה שאמור להיות תהליך טבעי, היריון, לידה והורות, כל כך קשה ומסובך.
יש כל כך הרבה שלבים בדרך שיכולים להתנהל אחרת ממה שציפינו. האם ההריון היה מתוכנן בכלל? מצבים כמו היריון בסיכון, לידה שלא התנהלה כמתוכנן, אתגרי הנקה, שינויים פיזיים ורגשיים לא צפויים או תחושת בדידות, עלולים לטלטל את תחושת הביטחון והרוגע שהיינו כה זקוקים לה.
גם אם אנחנו מוצפות או מוצפים במחשבות ורגשות שלא ציפינו להם, או חשבנו שיהיה אחרת, חשוב לזכור שכל רגש או מחשבה שעולים בנו, זה טבעי כל כך. כל כך הרבה שינויים בבת אחת, טבעי שיביאו איתם מגוון גדול של רגשות ומחשבות.
תחושת בדידות במהלך ההריון ובתחילת ההורות היא תחושה נפוצה ולגמרי טבעית, אבל לעיתים קרובות היא מושתקת ומוסתרת.
לא תמיד אנחנו מרגישות או מרגישים שיש מקום ויש לגיטימציה לתחושות האלה, שכל כך הפוכות לתמונה המושלמת של הריון ולידה.
מה קורה אם המציאות מרגישה לגמרי אחרת? אם יש תחושות של זרות ובדידות, הרגשה שאין אף אחד שבאמת רואה אותנו ומבין מה קורה לנו.
לבדידות בתקופה הזו יכולות להיות מספר סיבות. השינויים הפיזיים בהריון שיכולים ליצור תחושות של זרות כלפי הגוף ועצמנו, שינויים הורמונליים שיכולים לגרום לדכאון בהיריון. המעבר להורות יכול להיות מטלטל, עם הרגשה שכולם ממשיכים בחייהם כרגיל, ונוצר ריחוק שהולך ומחריף.
בנוסף לכל הקשיים האלה, תחושת הבדידות עלולה להעמיק כשמרגישים בושה וצורך להסתיר את הקושי. כך, שגם אם מוקפים באנשים, רופאים, בני משפחה, חברים, אפשר להרגיש לגמרי לבד בכל ההתמודדויות האלה.
אם אנחנו חוות או חווים קושי בתקופת ההריון, בלידה או במהלך ההורות בשנים הראשונות, אפשר להתחיל בלהכיר בכך שהתחושות האלה לגיטימיות וגם הרבה יותר שכיחות ממה שלפעמים נדמה לנו. מול מוסכמות כמו, "ילדים זה שמחה", זה לא תמיד פשוט להכיר בקושי ולתת לו מקום.
שיתוף ופתיחות יכולים להקל, בין אם מדובר בשיתוף בן/בת הזוג, בני משפחה או חברים קרובים.
אם אתם או אתן חווים מצוקה אל תהססו לפנות אלינו – לשיחה אנונימית עם מתנדבי ער"ן – לקו סיוע ייעודי להורים צעירים.
אפשר גם להתחיל מפנייה לרופא המשפחה או לאנשי מקצוע נוספים. אל תשארו לבד עם המצוקה ועם הקושי
הריון ולידה הן תקופות מלאות בתחושות, רגשות ומחשבות מכל הסוגים. לידה ואיתה התינוק, התינוקת או התינוקות שמגיעים בעקבותיה – היא...
כהורים, קל לנו לשים את הצרכים שלנו בצד קל ולהישאב לטיפול ולדאגה לצרכים האינסופיים של התינוק, אבל גם לצרכים שלנו יש מקום. כדי שנוכל להמשיך ולתת, לדאוג, לטפל – אנחנו צריכים למלא מצברים שלנו מדי פעם. למצוא זמן, אפילו קצר, למה שמחזק אותנו – טיול קצר, מקלחת ארוכה, שיחה עם חברים טובים, ולהניח את רגשות האשמה בצד.
כל שלב בהורות הוא ייחודי ומשתנה עם הזמן. רגעים מאתגרים וקשים יכולים לחלוף מהר יותר ממה שנדמה, ולפעמים אנחנו שוכחים, או שאין לנו כבר כוח, לשים לב לרגעים הטובים והמשמחים שיש בדרך. רגעים שיכולים להאיר את הדרך. גם בימים עמוסים או מאתגרים, אפשר לנסות ולמצוא רגעים קטנים של חיבור, של שמחה, של רגיעה, אלה רגעים שיכולים להטעין בכוחות לשאר היום.
לידה, הריון והורות לא דומים לכל דבר אחר שאנחנו עוברות ועוברים בחיים שלנו. זה טבעי לגמרי להרגיש חוסר ביטחון או לא לדעת אם מה שאנחנו עושים נכון או לא. תינוקות לא מגיעים לעולם עם "הוראות הפעלה", וזו דרך ללמוד ולעבור. הציפייה לדעת הכל או לעשות את הכל באופן מושלם, יכולה להיות מאוד מתישה ומתסכלת.
זו יכולה להיות תקופה עמוסה ומציפה, יחד עם עייפות גדולה. זו הזדמנות ללמוד להעזר, לבקש תמיכה – מבני משפחה, חברים או קבוצות תמיכה, קבוצות של הורים בשלב דומה בחיים. שיתוף הרגשות, המחשבות והשאלות שיש לנו עם מי שעוברים או עברו חוויות דומות, יכול להפחית תחושות של בדידות וחוסר אונים ולספק כלים מעשיים להקלה.
הריון, לידה, הצטרפות של תינוק חדש למשפחה – אלה מהשינויים הכי גדולים שאנחנו חווים בחיים שלנו. השינויים האלה יכולים להביא איתם מגוון עצום של רגשות, חלקם אפילו סותרים – שמחה, התרגשות, אהבה וגם פחד, חששות, תחושה של אובדן החופש, עייפות ותשישות ועומס גדול. חשוב לזכור שמותר לנו להרגיש הכל, גם אם אלו רגשות או מחשבות שלא מצפים שיהיו לנו אחרי הריון ולידה. קבלה של הרגשות והמחשבות האלה יכולה להקל על התמודדות, ואם יש צורך – לחפש עזרה או תמיכה.
רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.
עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.
יצירת קשר
טלפון: 076-8844400
דואר: ת.ד. 7137 נתניה 4217002
דוא"ל: eran1201@eran.org.il
מוקד תרומות: 1-700-70-1201