בדידות היא תחושה שכמעט כולנו מכירים. לפעמים, גם אם אנחנו מוקפים באנשים, אנחנו יכולים להרגיש לבד.
זו הרגשה מכבידה, הרגשה שאין לנו אל מי לפנות, אין את מי לשתף, עם מי להיות או לבלות. אין מישהו שממש רואה אותנו, מבין מה עובר עלינו או אכפת לו מאיתנו.
אנחנו יכולים להרגיש בדידות בלי קשר לגיל שלנו, למצב המשפחתי, למקום המגורים, למצב התעסוקתי שלנו ועוד.
בדידות היא רגש "טריקי" וטעון
היא קשה וכואבת ואף גוברת כאשר אין עם מי לחלוק את התחושה הזאת.
בהרבה מקרים, לבדידות מצטרפות תחושות נוספות כמו פחד, חוסר תקווה ששינוי יכול עוד לקרות, אשמה על דברים שעשינו או לא עשינו שגרמו לתחושת הבדידות שלנו, או אולי יש בנו כעס על אחרים שהתרחקו או פגעו בנו.
זה מרגיש כמו לופ
לופ שקשה לנו למצוא את הדרך לצאת ממנו – אין את מי לשתף כשאנחנו מרגישים את הקושי שבבדידות. תחושה של ריקנות שקשה למלא.
אפשר לחוש בדידות כשנמצאים לבד ואפשר להרגיש בדידות גם כשנמצאים ביחד
בין אנשים, עם משפחה, חברים או קרובים. לפעמים, דווקא להיות מוקפים באנשים מדגיש את הפער בין הסביבה בחוץ לבין ההרגשה הפנימית שלנו, ומגביר את הבדידות. תחושת הבדידות לא קשורה בהכרח למספר החברים שיש לנו, אלא לעד כמה אנחנו שמחים ומרוצים מהקשרים האלה.
לכל אחד מאיתנו יש צורך במספר שונה של קשרים, ולאורך החיים הצרכים שלנו יכולים להשתנות.
עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.
יש הרבה סיבות שבגללן אנחנו יכולים להרגיש בדידות.
אפשר להרגיש בדידות אם אנחנו מרגישים שאין לנו מערכות יחסים עמוקות או קרובות מספיק. לפעמים הבדידות מגיעה בעקבות משבר או קושי ביחסים עם אנשים שקרובים לנו.
לא רק ריבים או עימותים יכולים להרחיק אותנו מאנשים קרובים, אלא גם צורך לשמור סוד או להסתיר דברים יכול להביא להתרחקות ולבדידות.
הבדידות יכולה להתעורר גם בעקבות שינויים שאנחנו עוברים בחיים, כמו מעבר למקום מגורים חדש, שינוי במקום העבודה, לידה והורות, סיום מערכת יחסים רומנטית, גירושין, יציאה לפנסיה או אובדן של אדם קרוב. כל שינוי כזה, מביא איתו שינוי במעגלים החברתיים שהיו מוכרים לנו ובטוחים, ולקשרים חברתיים חדשים לוקח זמן להתפתח ולהתחזק.
בדידות היא תחושה טבעית שכל אדם חווה מדי פעם, אך כשהיא מתמשכת לאורך זמן, היא עלולה להפוך לבעיה. חלק מהקושי הגובר הוא ההרגשה שאין את מי לשתף ואין מי שיכול לתמוך.
בדידות שנמשכת זמן רב עלולה להוביל לתחושת הסתגרות וניתוק מהסביבה, לפגיעה ברווחה הנפשית ולגרום להידרדרות במצב הרוח. בתוך מצב כזה, קשה לפעמים לראות אפשרות לשינוי.
כשיש תחושה מתמשכת של קושי ובדידות, מפגשים עם אנשים עלולים להפוך להיות קשים יותר, ואפילו לעורר חרדה או כעס. אם המצב נמשך זמן רב, תחושת הבדידות יכולה להוביל לירידה משמעותית בתפקוד היומיומי ולפגוע בקשרים החברתיים והמשפחתיים וגם בבריאות.
אם תחושת הבדידות נמשכת ואף מעמיקה, גורמת לכאב ולמצוקה, פוגעת באיכות החיים, בערך העצמי ותחושת המסוגלות – אפשר וכדאי לבקש עזרה. אנחנו כאן כדי לתמוך ולסייע.
יש ככל מיני דרכים להתמודד עם הבדידות. זו יכולה להיות הזדמנות להתקרבות אל עצמנו, אפשר להתייחס אל בדידות כאל מצב בעל משמעות וגילוי עצמי.
אפשר גם לנקוט בצעדים מעשיים כדי למצוא חברה ולהפיג את הבדידות. אפשר כמובן ללכת בשתי הדרכים יחדיו בהיבט של העבודה הפנימית.
לפעמים גם צעד אחד יכול ליצור שינוי. אפשר להתחיל מצעד קטן, שיכול לפתוח פתח לאפשרויות חדשות. גם להודות שקשה לנו ואולי כבר נמאס להרגיש ככה ולהתחיל לחפש עזרה או תמיכה ליצירת שינוי – זו כבר התחלה. כל צעד נחשב, אפילו להכנס כאן לאתר ולקרוא.
יש רגעים שבהם אנחנו מתחילים ומתחילות כבר להרגיש ולדעת מי אנחנו באמת. אולי זה לוקח זמן, אולי זה תהליך ארוך...
חשוב לי שתקרא/י את מה שעבר עלי. אני לא הולכת לספר לך על דרכים להפיג בדידות, וגם לא להפנות אותך...
אם יש לך מחשבות על התאבדות, זה לא אומר שאת או אתה חלשים, או פגומים או מגיע לכם להעלם. זה...
יש רגעים שבהם הכל מרגיש לנו יותר מדי, כשהייאוש משתלט ולא נראה שיש סיכוי לשינוי, לשיפור. דיכאון הוא מצב שיכול...
"אל תשליכני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזבני" – כך נאמר בפסוק המשקף את החשש האנושי מפני הבדידות והנטישה בימי...
הריון ולידה הן תקופות מלאות בתחושות, רגשות ומחשבות מכל הסוגים. לידה ואיתה התינוק, התינוקת או התינוקות שמגיעים בעקבותיה – היא...
קרוב לוודאי שאם אנחנו סובלים או סובלות מאיזושהי הפרעה נפשית, שמענו יותר מפעם אמירות כמו "את.ה סתם עצלנ.ית", "זה רק...
בכל 40 שניות מישהו בעולם מתאבד וכל 41 שניות נותרים אחריו אנשים מרוסקים, שמנסים למצוא במעשה פשר. בישראל, לא עובר...
פעמים רבות מתקיים דיון האם הדיבור על מוות מאובדנות על ידי הורים, אנשי חינוך ובאמצעי התקשורת מעלה את רמת הסיכון...
גיל ההתבגרות הוא תקופה שבה הרבה דברים בחיים שלנו משתנים בבת אחת – הגוף, הרגשות, והיחסים שלנו עם עצמנו, עם...
כולנו מכירים את האתגרים שהחיים מביאים איתם, אך בגיל השלישי הדברים לפעמים מרגישים קצת אחרת. השנים חולפות, אנחנו חווים שינויים...
פגיעה עצמית היא נושא מורכב ורגיש, שמעלה בנו לא פעם תחושות של בלבול, דאגה או אפילו פחד. בין אם אנחנו...
זה יכול להיות קל יותר מיצירת קשרים חדשים. אולי בהתחלה זה יכול קצת להרתיע או לעורר חשש – מה פתאום ליצור קשר אחרי נתק? אבל אולי דווקא נופתע לגלות שגם הם שמחים לחדש את הקשר.
לשמוע מוזיקה, לרקוד, להיות בטבע. זה יכול לחזק אותנו, גם פיזית וגם רגשית וגם יכול לשנות, אפילו במעט את נקודת המבט שלנו, מייאוש לתקווה. ואולי, זו גם יכולה להיות הזדמנות להכיר אנשים חדשים שיש לנו העדפות דומות.
יש המון קבוצות שמותאמות לפי גיל, תחביבים או נושאים משותפים – מפגשי קריאה, קבוצות ספורט, שיעורי יצירה, בישול, כתיבה או פורומים ומפגשים אונליין. זו דרך נעימה להכיר אנשים בסביבה תומכת.
לזוז – פעילות גופנית לא רק תורמת לבריאות הפיזית אלא גם משפיעה על הרווחה הנפשית שלנו. הליכה בפארק, יוגה, או אפילו ריקוד בבית עם מוזיקה אהובה יכולים להעלות את מצב הרוח. בגיל השלישי, פעילויות כמו התעמלות קלה או טאי-צ'י יכולות גם לעזור לחזק את הגוף וגם לספק מפגש עם אנשים אחרים.
למצוא מקום התנדבות או פעילויות אחרות בתחום שקרוב לליבנו – זו הזדמנות לעשות משהו משמעותי גם לאחרים וגם עבורנו, וגם לפגוש אנשים חדשים עם תחומי עניין דומים. כל דבר שממלא אותנו מבפנים, ולזכור, גם צעד קטן נחשב.
רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.
עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.
יצירת קשר
טלפון: 076-8844400
דואר: ת.ד. 7137 נתניה 4217002
דוא"ל: eran1201@eran.org.il
מוקד תרומות: 1-700-70-1201