כמעט כל אחד מאתנו חווה לאורך החיים תחושות של "אין לי כוח לשום דבר", תחושות של עצבות, ריקנות, יאוש, עייפות גדולה, חוסר מוטיבציה וחוסר חשק. לפעמים, התשובה שלנו לשאלה מה שלומנו, תהיה -"איזה דיכאון", או "אני בדיכאון".
אלה תגובות טבעיות למצבי חיים שונים כמו פרידה, אובדן, מלחמה, אכזבה, עומס, שינויים גדולים וגם לשחיקה משגרה מתמשכת. קושי בעבודה או ביחסים קרובים, מצב בריאותי מאתגר או בדידות – כל אלה יכולים להשפיע על מצב הרוח שלנו.
כשמשהו בפנים פשוט כבה
דיכאון זה יותר מהתחושות האלה שאנחנו יכולים להרגיש מדי פעם. תחושות של דכדוך כשהתחושות האלה נמשכות זמן רב, למעלה משבועיים, וצובעות באפור את כל תחומי החיים, זה יכול להיות סימן לדיכאון. הדיכאון יכול להרגיש כמו עננה כבדה שמלווה אותנו בכל מקום שבו נהיה, בכל מה שנעשה. כשאנחנו בדיכאון הקושי הוא לא בתחום מסויים, כמו זוגיות או עבודה, אלא הכל מרגיש כבד וקשה. ואולי כבר קשה להמשיך ולתפקד כרגיל.
דיכאון הוא לא סימן לחולשה
וגם לא משהו שניתן פשוט "להתגבר עליו". אמירות כמו – "לקחת את עצמך בידיים", או "עם קצת מאמץ אפשר לקום ולעשות" – מפספסות את העניין. זו לא בחירה ולא עצלנות – שאם רק נתאמץ קצת יותר, נתגבר על זה. הדיכאון הוא לא באשמתכם, וזה יכול לקרות לכל אחד ואחת, בכל גיל ובכל מצב בחיים.
עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.
כל אחד ואחת חווים דיכאון באופן שונה. זה יכול להיות עצב עמוק, ריקנות, או אובדן עניין בדברים שפעם אהבנו ועניינו אותנו. אולי יש קושי לקום מהמיטה בבוקר, או למצוא את עצמנו מוצפים במחשבות שליליות.
כשאנחנו בדיכאון, אפילו הדברים הכי קטנים בחיים יכולים להראות ולהרגיש אחרת. להתקשר לחברים נראה כמו משימה בלתי אפשרית. מאכלים שאהבנו מאבדים את הטעם, ולפעמים אפילו אין חשק לאכול בכלל או לאכול בלי הפסקה.
השינה יכולה להשתבש – או שישנים יותר מדי, או שקשה להירדם בלילה. דברים פשוטים, כמו להתקלח או לסדר את הבית, יכולים להרגיש כמו הר שאי אפשר לעבור. כל אלה הם סימנים שמשהו השתנה.
לפעמים קשה להבחין בין תקופה קשה רגילה לבין דיכאון. אבל אם אתם מרגישים ככה כבר זמן מה, זה יכול להיות סימן שזה יותר מסתם מצב רוח רע. אם אתם מתקשים להתרכז בעבודה או בלימודים, אם אתם מרגישים שזה משפיע על החיים שלכם באופן משמעותי, או אם יש לכם מחשבות שאולי היה עדיף אם לא הייתם קיימים – אלה סימנים חשובים שכדאי להתייחס אליהם ברצינות.
לרוב, אין סיבה אחת שגורמת לנו לדיכאון, אלא שילוב של כמה גורמים. כמו סימפטומים של דיכאון, שיכולים להיות שונים אצל כל אחד, כך גם הסיבות לדיכאון יכולות להיות שונות.
לפעמים במהלך החיים יש לנו אתגרים שקשה להתמודד איתם. אולי פרידה כואבת, אובדן של מישהו קרוב, בעיה בריאותית או התמודדות מתמשכת לחץ בעבודה או בלימודים. אירועים כאלה יכולים לגרום לנו להרגיש מוצפים, חסרי אונים ולפעמים זה יכול להוביל לדיכאון.
לפעמים הדיכאון יכול להגיע בעקבות תחושת בדידות מתמשכת או אולי טראומות עבר שעולות אל פני השטח.
לפעמים הסיבה לדיכאון לא ברורה אפילו לנו. אולי הכל נראה בסדר מבחוץ, אבל בפנים יש הרגשה של ריקנות או עצב עמוק וזה יכול להיות מתסכל ומבלבל. הדיכאון יכול להיות קשור גם לשינויים כימיים או הורמונליים, או לנטייה גנטית.
בכל מקרה, הדיכאון הוא לא משהו שבחרתם בו או שאתם אשמים בו. בדיוק כמו שאנשים יכולים לחלות במחלות גופניות, גם הנפש שלנו יכולה לעבור תקופות קשות.
הרבה פעמים, דווקא הפעולות או הצעדים שכדאי לעשות כדי להקל על הדיכאון, אלה הדברים שהכי קשה לעשות, כי צריך מוטיבציה וכוח וחשק לעשות אותם. אז אפשר להתחיל בצעדים קטנים קטנים – לשמוע מוזיקה, לשתף מישהו קרוב, לצאת החוצה גם לזמן קצרצר.
עם זאת, אם מדובר בדיכאון ממושך וחמור יותר, או בדיכאון החוזר על עצמו, מומלץ להיעזר בטיפול מקצועי. לזכור שהדיכאון הוא לא באשמתנו, וגם אם עולה בושה או רצון להסתיר או להסתדר לבד, לפעמים אפשר ומותר לבקש עזרה.
אם יש לך מחשבות על התאבדות, זה לא אומר שאת או אתה חלשים, או פגומים או מגיע לכם להעלם. זה...
יש רגעים שבהם הכל מרגיש לנו יותר מדי, כשהייאוש משתלט ולא נראה שיש סיכוי לשינוי, לשיפור. דיכאון הוא מצב שיכול...
"אל תשליכני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזבני" – כך נאמר בפסוק המשקף את החשש האנושי מפני הבדידות והנטישה בימי...
הריון ולידה הן תקופות מלאות בתחושות, רגשות ומחשבות מכל הסוגים. לידה ואיתה התינוק, התינוקת או התינוקות שמגיעים בעקבותיה – היא...
קרוב לוודאי שאם אנחנו סובלים או סובלות מאיזושהי הפרעה נפשית, שמענו יותר מפעם אמירות כמו "את.ה סתם עצלנ.ית", "זה רק...
בכל 40 שניות מישהו בעולם מתאבד וכל 41 שניות נותרים אחריו אנשים מרוסקים, שמנסים למצוא במעשה פשר. בישראל, לא עובר...
כולנו מכירים את האתגרים שהחיים מביאים איתם, אך בגיל השלישי הדברים לפעמים מרגישים קצת אחרת. השנים חולפות, אנחנו חווים שינויים...
לדבר עם מישהו על המצב שלנו יכול להיות מאתגר – מלווה באשמה, בושה ועייפות גדולה. אבל דיבור עם מישהו שסומכים עליו יכול גם לחזק ולהקל על הבדידות ותחושת הניתוק. דיכאון יכול לגרום לנו לחשוב על עצמנו דברים כמו "אני נטל', או "טוב יותר לאנשים בלעדיי', אבל אם נדבר עם מישהו שאנחנו סומכים עליו – נגלה בדרך כלל שההיפך הוא הנכון. לאנשים אכפת מאיתנו ורוצים לעזור.
ואם יש קושי לפנות למישהו קרוב – תמיד אפשר לפנות אל קווי הסיוע של ער"ן.
התמודדות עם דיכאון לוקחת זמן, זהו תהליך. זו הזדמנות לאפשר לעצמנו לנוח ולהרפא בקצב שלנו. גם אם יש לנו ימים קשים – הם חלק מהמסע שלנו ולא מגדירים את הערך שלנו. דיכאון הוא מצב נפשי אמיתי ונפוץ, ולא עדות לחולשה או כישלון. למרות הנטייה בתוך הדיכאון לראות הכל, כולל את עצמנו בעיניים ביקורתית, אפשר לנסות למצוא בתוכנו גם קול של חמלה לעצמנו. ההכרה במה שאנחנו עוברים היא צעד חשוב לקראת הטבה.
בדומה לזמנים שמרגישים חרדה – כך גם כשמרגישים מוצפים או "טובעים" בתחושת הקושי והכובד של הדיכאון – אנחנו יכולים להיעזר להשתמש בטכניקות שעוזרות לנו להתקרקע, להתחבר לכאן ועכשיו ואולי לשלוף אותנו מרצף המחשבות השליליות שמציף אותנו.
קרקוע דרך נשימה – לנשום עמוק אל הבטן התחתונה. נשימה עמוקה מעוררת את הפעילות של מערכת העצבים הפאראסימפתטית, שמאפשרת להרגע. אפשר להניח יד אחת על הבטן ואחת על החזה.
קרקוע דרך החושים – לחפש 5 דברים שאפשר לראות בצבע מסויים [למשל ירוק], 4 דברים שאפשר לשמוע, 3 דברים שאפשר לגעת בהם, 2 דברים שאפשר להריח ודבר אחד שאפשר לטעום.
הרבה פעמים דווקא הפעולות או הצעדים שכדאי לעשות כדי להקל על עצמנו בזמן דיכאון אלה הם הדברים שהכי קשה לעשות, כי צריך מוטיבציה, יוזמה, כוח וחשק לעשות אותם – ואלה דברים שחסרים לנו כשאנחנו בדיכאון.
אז אפשר להתחיל בצעדים קטנים ממש. כל צעד, אפילו קטנטן – נחשב. וגם אם לא הצלחנו היום, לזכור שאפשר גם מחר. צעד קטן יכול להיות כל דבר שאנחנו אוהבים ואוהבות לעשות – כמו מוזיקה אהובה, לצאת לשמש גם לזמן קצר, לכתוב, לצייר, להכין משהו קטן וטעים לאכול. צעדים קטנים של לעשות משהו טוב למען עצמנו.
רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.
עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.
יצירת קשר
טלפון: 076-8844400
דואר: ת.ד. 7137 נתניה 4217002
דוא"ל: eran1201@eran.org.il
מוקד תרומות: 1-700-70-1201