דיכאון

כמעט כל אחד מאתנו חווה לאורך החיים תחושות של "אין לי כוח לשום דבר", תחושות של עצבות, ריקנות, יאוש, עייפות גדולה, חוסר מוטיבציה וחוסר חשק. לפעמים, התשובה שלנו לשאלה מה שלומנו, תהיה -"איזה דיכאון", או "אני בדיכאון".

אלה תגובות טבעיות למצבי חיים שונים כמו פרידה, אובדן, מלחמה, אכזבה, עומס, שינויים גדולים וגם לשחיקה משגרה מתמשכת. קושי בעבודה או ביחסים קרובים, מצב בריאותי מאתגר או בדידות – כל אלה יכולים להשפיע על מצב הרוח שלנו.

כשמשהו בפנים פשוט כבה

דיכאון זה יותר מהתחושות האלה שאנחנו יכולים להרגיש מדי פעם. תחושות של דכדוך  כשהתחושות האלה נמשכות זמן רב, למעלה משבועיים, וצובעות באפור את כל תחומי החיים, זה יכול להיות סימן לדיכאון. הדיכאון יכול להרגיש כמו עננה כבדה שמלווה אותנו בכל מקום שבו נהיה, בכל מה שנעשה. כשאנחנו בדיכאון הקושי הוא לא בתחום מסויים, כמו זוגיות או עבודה, אלא הכל מרגיש כבד וקשה. ואולי כבר קשה להמשיך ולתפקד כרגיל.

דיכאון הוא לא סימן לחולשה
וגם לא משהו שניתן פשוט "להתגבר עליו". אמירות כמו – "לקחת את עצמך בידיים", או "עם קצת מאמץ אפשר לקום ולעשות" – מפספסות את העניין. זו לא בחירה ולא עצלנות – שאם רק נתאמץ קצת יותר, נתגבר על זה. הדיכאון הוא לא באשמתכם, וזה יכול לקרות לכל אחד ואחת, בכל גיל ובכל מצב בחיים.

אנחנו כאן בשבילך

עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.

האם אני בדיכאון?

כל אחד ואחת חווים דיכאון באופן שונה. זה יכול להיות עצב עמוק, ריקנות, או אובדן עניין בדברים שפעם אהבנו ועניינו אותנו. אולי יש קושי לקום מהמיטה בבוקר, או למצוא את עצמנו מוצפים במחשבות שליליות.
כשאנחנו בדיכאון, אפילו הדברים הכי קטנים בחיים יכולים להראות ולהרגיש אחרת. להתקשר לחברים נראה כמו משימה בלתי אפשרית. מאכלים שאהבנו מאבדים את הטעם, ולפעמים אפילו אין חשק לאכול בכלל או לאכול בלי הפסקה.

השינה יכולה להשתבש – או שישנים יותר מדי, או שקשה להירדם בלילה. דברים פשוטים, כמו להתקלח או לסדר את הבית, יכולים להרגיש כמו הר שאי אפשר לעבור. כל אלה הם סימנים שמשהו השתנה.

לפעמים קשה להבחין בין תקופה קשה רגילה לבין דיכאון. אבל אם אתם מרגישים ככה כבר זמן מה, זה יכול להיות סימן שזה יותר מסתם מצב רוח רע. אם אתם מתקשים להתרכז בעבודה או בלימודים, אם אתם מרגישים שזה משפיע על החיים שלכם באופן משמעותי, או אם יש לכם מחשבות שאולי היה עדיף אם לא הייתם קיימים – אלה סימנים חשובים שכדאי להתייחס אליהם ברצינות.

מה יכול לגרום לדיכאון?

לרוב, אין סיבה אחת שגורמת לנו לדיכאון, אלא שילוב של כמה גורמים. כמו סימפטומים של דיכאון, שיכולים להיות שונים אצל כל אחד, כך גם הסיבות לדיכאון יכולות להיות שונות.
לפעמים במהלך החיים יש לנו אתגרים שקשה להתמודד איתם. אולי פרידה כואבת, אובדן של מישהו קרוב, בעיה בריאותית או התמודדות מתמשכת לחץ בעבודה או בלימודים. אירועים כאלה יכולים לגרום לנו להרגיש מוצפים, חסרי אונים ולפעמים זה יכול להוביל לדיכאון. 

לפעמים הדיכאון יכול להגיע בעקבות תחושת בדידות מתמשכת או אולי טראומות עבר שעולות אל פני השטח.
לפעמים הסיבה לדיכאון לא ברורה אפילו לנו. אולי הכל נראה בסדר מבחוץ, אבל בפנים יש הרגשה של ריקנות או עצב עמוק וזה יכול להיות מתסכל ומבלבל. הדיכאון יכול להיות קשור גם לשינויים כימיים או הורמונליים, או לנטייה גנטית.

בכל מקרה, הדיכאון הוא לא משהו שבחרתם בו או שאתם אשמים בו. בדיוק כמו שאנשים יכולים לחלות במחלות גופניות, גם הנפש שלנו יכולה לעבור תקופות קשות.

מה אפשר לעשות אם מרגישים דיכאון?

הרבה פעמים, דווקא הפעולות או הצעדים שכדאי לעשות כדי להקל על הדיכאון, אלה הדברים שהכי קשה לעשות, כי צריך מוטיבציה וכוח וחשק לעשות אותם. אז אפשר להתחיל בצעדים קטנים קטנים – לשמוע מוזיקה, לשתף מישהו קרוב, לצאת החוצה גם לזמן קצרצר.  

עם זאת, אם מדובר בדיכאון ממושך וחמור יותר, או בדיכאון החוזר על עצמו, מומלץ להיעזר בטיפול מקצועי. לזכור שהדיכאון הוא לא באשמתנו, וגם אם עולה בושה או רצון להסתיר או להסתדר לבד, לפעמים אפשר ומותר לבקש עזרה.

מאמרים בנושא

כלים וטיפים לעזרה עצמית

לגופים וארגונים נוספים

רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.

עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.