התמכרויות

כמעט לכל אחד מאיתנו יש משהו שמספק לנו נחמה ברגעים מאתגרים או קשים. זו יכולה להיות כוס יין בערב, שעות ארוכות מול המסך, עישון, קניות ועוד.

ההרגלים האלה הם חלק טבעי מהחיים שלנו. אבל, כשההרגל יוצא משליטה וכבר אין לנו אפשרות לבחור מתי כן ומתי לא – ההרגל הופך להתמכרות.

ההרגלים האלה יכולים להפוך ממקור של נחמה למקור של תסכול או כאב.

התמכרות היא לא עניין של אופי חלש או חוסר רצון
בהתמכרות יש צורך חזק ובלתי נשלט להמשיך בהתנהגות הממכרת, בין אם זה צריכה של חומרים כמו אלכוהול וסמים, או לחזור שוב ושוב על פעולה מסוימת, כמו הימורים או משחקי מחשב.

ההתמכרות יכולה כמשהו שאנחנו עושים לכיף או להתחיל כדרך להתמודד עם רגשות או מצבים שקשה לנו להרגיש או להכיר בהם, כמו כאב, בדידות, ייאוש או תחושות קשות אחרות.

לרוב זה קורה בהדרגה, כשהרגל שהיה נעים ותומך הופך למשהו שאי אפשר להפסיק או לשלוט בו. 

הלופ של ההתמכרות
בהתמכרות נוצרת תלות פסיכולוגית ופיזיולוגית והפסקה, או ניסיון להפסיק את ההתמכרות, גורמים למצוקה רבה – גם נפשית וגם גופנית. לכן כל כך קשה להפסיק או להתמיד בהפסקה.

התמודדות עם התמכרות גם יכולה להיות מלווה בתחושות של בושה, אשמה, ביקורת עצמית ובדידות. התחושות האלה מוסיפות עומס רגשי שקשה להתמודד איתו ואז יש עוד יותר צורך בהתמכרות, כדי להצליח להשקיט או להשתיק את הרגשות האלה.

ההתמכרות יכולה להשפיע על כל מערכות החיים שלנו – עבודה, מערכות יחסים, מצב כלכלי והבריאות שלנו.

הצעד הראשון הוא לפעמים הקשה מכולם
והוא – להכיר ולהודות בכך שאין לנו שליטה על ההתמכרות ואנחנו זקוקים לעזרה.

התמכרות יכולה לקרות לכל אחד ואחת מאיתנו, בכל גיל, מגדר, מצב סוציו-אקונומי או שלב בחיים.

אנחנו כאן בשבילך

עמותת ער"ן מספקת סיוע הומניטרי ומעניקה עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים בטלפון ובאינטרנט.
השירות מוגש לכלל הציבור הישראלי על כל מגזריו, בכל גיל, בכל מצוקה וקושי ובמגוון שפות.

סוגי התמכרויות

ההתמכרות יכולה ללבוש צורות רבות, והיא ביטוי של צורך אנושי עמוק – הצורך להרגיש טוב יותר, להתחבר, או פשוט להרגיש פחות כאב.

ישנם 2 סוגים עיקריים של התמכרויות: התמכרות לחומרים – כמו אלכוהול, סמים או תרופות, משככי כאבים. ויש התמכרות התנהגותית כמו התמכרות להימורים, למין, לקניות, למשחקי מחשב, לעבודה וכד'.

בשני סוגי ההתמכרויות נוצרת תלות בלתי ניתנת לשליטה, תלות נפשית ותלות גופנית. התלות נפשית היא צורך עז לשחזר שוב ושוב את ההרגשה שנותנת ההתמכרות – שמחה, רוגע או שלווה. התלות הגופנית היא הצורך להגביר  עוד ועוד את כמות החומר שצריך להשגת ההשפעה.

איך לזהות התמכרות?

אם התעוררה בנו השאלה הזאת, אולי כבר יש הרגשה שההרגל הזה שלנו – בין אם זה צריכה של חומרים כמו אלכוהול או סמים, ובין אם זו התנהגות חוזרת כמו הימורים או קניות – יצא משליטה. כבר אין שליטה או בחירה מתי להשתמש ומתי לא, מתי להפסיק ומתי לא.

תסמיני התמכרות: מלבד חוסר היכולת לבחור ולשלוט בכמות ובתדירות השימוש, יש עוד סימנים שיכולים להצביע על כך שזו התמכרות:

  • ניסיונות כושלים להפסיק או להוריד את הכמויות או התדירות.
  • תסמיני גמילה כשאנחנו נמנעים מלעשות או לצרוך את הדבר אליו אנחנו מכורים או מכורות. אלה יכולים להיות תסמיני גמילה נפשיים כמו תחושות של חרדה, חוסר שקט, עצבנות, או עייפות. ויש גם תסמיני גמילה פיזיים בשל התלות בחומרים הממכרים, תסמינים כמו הקאות, בחילות, כאבים ורעידות.
  • ההשלכות והמחיר של ההתמכרות בחיים שלנו יכולים להיות בכל תחומי החיים: ביחסים שלנו, בבריאות, במקומות העבודה או הלימודים, ביחסים שלנו עם עצמנו ועוד.
  • הסתרה – האם יש לנו צורך להסתיר את הדפוס הזה מאחרים? האם יש בנו תחושת אשמה או בושה או חרטה לגביו?

לעיתים קרובות, לא קל לזהות את הסימנים של ההתמכרות, בגלל שהרבה פעמים ההתחלה היא דרך מפגשים ופעילויות חברתיות רגילות ומקובלות. זה תהליך הדרגתי שלוקח זמן לזהות אותו, להכיר בו ואותו.

ומה אם זיהיתי שאני מכור או מכורה?

ההתמודדות עם התמכרות היא תהליך שיכול להיות מאתגר ויכול לקחת זמן. מסע שיש בו עליות וירידות – התקדמות ולפעמים גם צעד או יותר אחורה. זה טבעי ונורמלי. השלב הראשון הוא ההבנה וההכרה בקושי – זהו צעד אמיץ שמצביע על מוכנות לשינוי. גם אם יש בנו תחושות של בושה, פחד או ספק, זה טבעי, חלק מהתהליך.

אחת הדרכים להתחיל בשינוי היא למצוא וליצור תמיכה, בין אם מדובר בשיתוף אדם קרוב או הצטרפות לקבוצת תמיכה או פנייה למטפל מקצועי. התמיכה מספקת מקום שבו ניתן לדבר באופן חופשי ולהרגיש שמבינים אותנו, ללא שיפוטיות.

מאמרים בנושא

אם התחלת לקרוא את המכתב הזה… כנראה שקיים בתוכך שביב תקווה. אולי נדמה לך שאין מוצא, ואולי את/ה מרגיש/ה בצלילה...

רבים מאיתנו מכירים את זה מקרוב: יש לנו הרגל, או משהו שאנחנו עושים שוב ושוב, גם אם הוא כבר מזמן...

כלים וטיפים לעזרה עצמית

לגופים וארגונים נוספים

רשימת גופים וארגונים המעניקים ומספקים מידע, סיוע ותמיכה לכל מי שנזקק או נזקקת לכך: מצבי חירום, הענקת טיפול רפואי ונפשי, מיצוי זכויות ועוד.

עמותת ער"ן אינה נושאת באחריות למידע או לסיוע אשר מציעים הארגונים והגופים השונים.