ער"ן ב-7 באוקטובר

ביום שבת ה-7 באוקטובר 2023, ישראל חוותה את רצף האירועים הטראומטיים הקשה בתולדותיה, מתקפת טרור רצחנית שפגעה באלפי משפחות ברחבי הארץ והטילה צל כבד ומאיים על החברה הישראלית כולה. באותו יום החלה גם המלחמה על הנפש של כולנו.

במהלך אותה שבת התקבלו במוקדי הסיוע של ער"ן 3,500 שיחות מצוקה.

700% גידול במספר הפניות מול שבת רגילה.

מאות פניות מתושבי העוטף הכלואים בממ״דים, חיילות וחיילים בבסיסים, צעירים שהסתתרו בשטח מסיבת הנובה ואלפי פניות  של בני משפחה מודאגים מכל חלקי הארץ.

צוות העמותה ומאות מתנדבי ער”ן איישו את קווי הסיוע במהלך כל אותה שבת שחורה ובמהלך הימים הקשים בעקבותיה.

כל שיחה הייתה זעקה קורעת לב, סיפור אישי של טראומה, אובדן ופגיעות.

אלה הם חלק מהסיפורים של
המתנדבים שלנו מה- 7.10.23

העדות של נטע

העדות של טל

העדות של מיכל

העדות של עלי

חרבות הנפש

סיכום שנה למלחמת 7 באוקטובר

אוקטובר 2023 – אוקטובר 2024

מלחמת "חרבות ברזל" בה מדינת ישראל מצויה, הינה התקופה הקשה והמורכבת ביותר שידענו כמדינה, תקופה שהשפיעה וממשיכה להשפיע עמוקות על רווחתם הנפשית של כלל אזרחי המדינה.

בשבועות ובחודשים הראשונים לפרוץ מלחמת "חרבות ברזל", צוותי ההדרכה של העמותה קיימו הדרכות ופעילויות רבות בשיתוף "הקואליציה הישראלית לטראומה" במלונות המפונים, לארגוני סיוע שונים ברחבי הארץ ופועלים באופן רציף בשיתוף פעולה עם אגף בריאות הנפש בצה"ל להעניק סיוע ועזרה לכלל החיילים בסדיר ובמילואים הפונים אלינו.

בנוסף בשיתוף פעולה חיוני עם משרד העלייה והקליטה הפעלנו את מוקד הסיוע בשפות במתכונת חירום והענקנו סיוע מקצועי ומענה לאלפי פניות מצוקה מעולים חדשים ותושבים חוזרים באנגלית, רוסית, אמהרית, צרפתית וספרדית.

0

פניות מצוקה בשנה הראשונה למלחמה

החרדה, הטראומה, האובדן והבדידות חלחלו לכל פינה בחיינו, והותירו בנו חותם עמוק. הנתונים מעידים על עלייה מדאיגה במצוקה הנפשית, שמתבטאת לא רק בחרדה ובפחד, אלא גם בבדידות עמוקה ובכאב נפשי מתמשך. המלחמה השפיעה וממשיכה להשפיע על כל היבט בחיינו – על מערכות היחסים שלנו, על תחושת הביטחון שלנו ועל האופן שבו אנו תופסים את העולם ואת עצמנו בתוכו.

היא מעוררת בנו שאלות קשות על משמעות חיינו ועל עתידנו בחברה הישראלית כולה. שגרת חיים יציבה לצד גילוי רגישות לסימני מצוקה ולצורך בתמיכה, הם צו השעה.

0

פניות מצוקה בחודש אוקטובר 2023

בחודש הראשון למלחמה, כמות הפונים למוקדי הסיוע של העמותה בנושאי חרדה טראומה ואובדן היו גבוהים באופן משמעותי מהממוצע (60%). האירועים הקשים שהיכו במדינה היוו השפעה ישירה וכואבת על החברה הישראלית.

0 +

פניות מצוקה מחיילים ומשרתי מילואים

בזמן מלחמה חיילים נחשפים לחוויות קיצוניות של טראומה ואובדן, אשר עלולות להותיר חותם עמוק על נפשם. הקרבות, האלימות, אובדן של חברים הם רק חלק מהאתגרים שהם נאלצים להתמודד איתם. מצוקות אלו עלולות להתבטא במגוון רחב של תסמינים, כגון חרדה, דיכאון, קשיי שינה, קושי ביצירת קשרים, וכעס. 

הצורך בתמיכה נפשית עבור חיילים בתקופות מלחמה הוא קריטי. עם זאת רבים מהם מתקשים לפנות לעזרה, מתוך חשש מהסתייגויות חברתיות, פחד להיחשב חלשים, או חשש מפני השלכות על שירותם הצבאי. קיומה של תמיכה אנונימית, המאפשרת לחיילים לחשוף את רגשותיהם הכמוסים ביותר ללא חשש משיפוטיות הוא חיוני. מרחב בטוח כזה יכול להוות נקודת מפנה עבור חיילים רבים ולסייע להם להתמודד עם ההשלכות של שירותם.

0

פניות מצוקה מהורים

בזמן מלחמה, כאשר החיים נתונים בחוסר ודאות ומתח, הורים נאלצים להתמודד עם אתגרים ייחודיים. החשש על ביטחונם של ילדיהם, הצורך להסביר אירועים מורכבים, והלחץ של שמירה על שגרה תחת נסיבות קשות, מעמיסים על ההורים נטל רגשי כבד. התמיכה הזמינה והנגישה בכל שעות היממה, עוזרת להורים להרגיש פחות לבד, לקבל כלים להתמודדות עם המצב, ולספק לילדיהם את המרחב המוגן שהם זקוקים לו.

0 +

פניות מצוקה ממפונים

המפונים והמפונות מביתם חווים משבר קיומי עמוק בעת המלחמה. העקירה הכפויה, החשש מהעתיד חוסר הוודאות וחוסר השליטה יחד עם הניתוק מהשגרה המוכרת מטלטלים את עולמם. הפניות לקו החם מעידות על הצורך שלהם בהקשבה אמפתית ובחיבור למשאבים ולתקווה. החיבור לכוחות ולחוסן יסייע בידם לבנות מחדש את חייהם ולהתמודד עם האתגרים הרגשיים והמעשיים העומדים בפניהם.

0

פניות מצוקה מילדים ומתבגרים

ילדים ומתבגרים פנו לער"ן בתקופת המלחמה בעיקר סביב תכנים העוסקים בחרדה, טראומה ואובדן. למעלה מ40%- מפניותיהם עסקו בכך. כשליש מהפניות עסקו בקשיים סביב מערכות יחסים ובתחושת בדידות. 20% מהפניות עסקו בכאב נפשי, דיכאון ומצוקה נפשית חריפה.

0

פניות מצוקה מניצולי שואה

בזמן מלחמה ניצולי שואה ובני משפחותיהם חווים לעיתים טראומה מחודשת, המציפה זכרונות כואבים מהעבר. ההסלמה הביטחונית, הרעשים החזקים, והחדשות הרעות עלולים להחזיר אותם אל המחנות ואל האובדן שחוו. פניות ניצולי השואה לקו החם משקפות את הצורך העמוק שלהם בתמיכה רגשית, בהקשבה ובחיבור לאנשים שיבינו את מורכבות הטראומה שהם נושאים. הם משתפים בחרדה, בדיכאון ובבדידות העזה. בנוסף, הם דואגים לבני משפחתם ולדור הצעיר וחוששים שההיסטוריה תחזור על עצמה.