עשה ואל תעשה: התמודדות עם התקפי חרדה 

תוכן עניינים

לקריאה נוספת

פחד וחרדה הן תגובות טבעיות של בני אדם לסכנה. ההבדל ביניהן הוא שפחד מופיע באיום לסכנה ממשית, למשל כששומעים צפירה עולה ויורדת, חריקת בלמים, רעש חזק לא מוכר וכו'. וכשהסכנה חולפת, הפחד וכל התסמינים המלווים חולפים. 

חרדה היא תגובה טבעית לגמרי של הגוף והמוח לסכנה או לאיום.

אנחנו יכולים לחוש חרדה כשאנו מודאגים, מתוחים או מפחדים ממצבים לא מוכרים, מאירועים שמלחיצים אותנו או מטריגרים לאירועים מהעבר משהו שמזכיר לנו, אפילו בצורה לא מודעת או מרומזת, איזשהו מצב שבו הרגשנו מאוימים בעבר. החרדה היא מצב מתמשך של פחד. נכנסות בה לפעולה אותן תחושות הישרדותיות כמו בפחד, אבל כיוון שהן לא תמיד קשורות לאיום אמיתי לא ברור מתי החרדה צפויה להסתיים. 


זה תחום מאוד מבלבל ורגיש,  ננסה קצת ללמוד על זיהוי התקפי חרדה ועל כלים כדי להתמודד איתם.

בכדי לטפל בהתקף חרדה הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא: 

לזהות שאכן מדובר בהתקף

הסממנים הבולטים של התקף חרדה הם דופק מהיר, הזעה, מתח או טיקים בשרירים בגוף, כאבי בטן, קשיי נשימה, לחץ בחזה וסחרחורת.

אבל גם… תחושה של אי שקט וחוסר שליטה במצב או בחיים, קושי להתרכז, נטייה להסתגר, עצב או התפרצויות כעס ושינויים בהרגלי האכילה והשינה. אצל כל אחד ואחת זה מתבטא באופן שונה. 

הדבר השני שחשוב לדעת הוא ש"התקף" כשמו כן הוא… הוא תוקף ומרפה, יש אנשים שזה לא קורה להם בכלל, יש כאלה שזה קורה פעם אחת בחיים, ויש כאלה שצריכים ללמוד לחיות עם הגלים האלה. 

אז חשוב לזכור שזה גל – והוא יעבור.

אל תנסו "לדבר אל ההיגיון"

הרבה מרכיבים בחרדה לא תואמים את המציאות, בלשון המעטה. ובמצב של התקף חרדה – ההיגיון לא מהווה גורם מרגיע. לפעמים החרדה מופעלת כמו מערכת אזעקה במכונית… למשל ממשב חזק של רוח, גם מערכת הפחד והחרדה עשויה לפעול בלי סיבה אמיתית נראית לעין. 

דיבור עצמי יכול לעזור: "זה רק התקף, זה לא מסוכן לי, עוד מעט אהיה אחרי זה" ולחזור על המשפט בקול רם עד שההתקף חולף.

לערב את ההיבט הפיזי

התגובה בהתקף חרדה היא תגובה טבעית של הגוף ולרוב היא לא מסוכנת. חשוב להקשיב לצרכים של הגוף ולשלב תנועה, הליכה, ריצה או כל פעילות גופנית שעשויה להקל על תחושות שליליות. חשוב למצוא את הדרך להרגיע את הגוף.

מה שיכול לעזור הוא גם לערב מגע של מישהו אהוב, לזמזם מנגינה מרגיעה או לשמוע שיר שמעורר תחושה טובה. וטיפ לתרגיל נשימה קטן: קחו 3 נשימות עמוקות עם הטריק הידוע – להריח את הפרחים…. ולכבות את הנרות של העוגה.

לא ליטול תרופות בלי המלצה

יש בשוק המון תרופות למיתון החרדה, תרופות שמקלות על אדם אחד יכולות להגביר חרדה אצל אדם אחר.

התאמת התרופה נעשית בצורה אישית בהתאם לסוג ועוצמת החרדה. לכל תרופה יש את מינונים שלה, תופעות לוואי ובטיחות. אבל חשוב לזכור שאסור ליטול אותן בלי מרשם רופא מוסמך – לא משנה מה מרגישים באותו הרגע! במידה וטרם עשיתם זאת – כדאי להתייעץ ולבדוק את האפשרויות לטיפול בחרדה.

לסיכום: חרדה היא תגובה טבעית למצבים מורכבים, כל אחד עשוי לחוות אותה בצורה שונה, והטיפול בה משתנה מאדם לאדם. עם הטיפול הנכון אפשר ללמוד להתמודד ו"להתיידד" איתה. 

חשוב לנו לציין שמתנדבות ומתנדבי ער"ן בעלי אוזן קשבת ולב פתוח לכל המצוקות, וגם בהקשר להתקפי חרדה. 

הפניות אלינו אנונימיות וזמינות. לקווי הסיוע של ער"ן באינטרנט ובטלפון לחצו כאן

את המאמר כתבה ד"ר מיכל לב ארי, מנהלת שירות האינטרנט של ער"ן

כתבות נוספות

לכולנו יש רגעים שבהם אנחנו מתרגשים או מרגישים קצת לחץ או פחד לפני מפגש חברתי, אירוע עם הרבה משתתפים, או...

שירות צבאי, ובפרט בתקופות לחימה, טומן בחובו אתגרים רגשיים רבים עבור הורים. תחושות שלדאגה ופחד הן טבעיות, ומתעצמות לאור המרחק...

קרוב לוודאי שאם אנחנו סובלים או סובלות מאיזושהי הפרעה נפשית, שמענו יותר מפעם אמירות כמו "את.ה סתם עצלנ.ית", "זה רק...

תרמו לנו

התרומה שלכם יכולה להציל חיים