סוד קסמה של הרשת כערוץ תמיכה לנשים עולות במעגל האלימות 

תוכן עניינים

י', עולה חדשה בשנות השלושים לחייה, פנתה לער"ן באמצעות הצ'אט בשפה הרוסית. היא שיתפה בריב קשה שחוותה לפני חצי שעה עם חברה לחיים. היא חשה בודדה ואבודה, חסרת אונים וכוחות לשנות. בניגוד לחוסר השליטה שהיא חווה בביתה, י' מצאה ברשת מקום שבו היא מקבלת את ההחלטה על המקום, הזמן ואופי התמיכה. הבחירה בידה.

נשים עולות הנמצאות במעגל האלימות מתמודדות עם מכלול של אתגרים רב ממדיים. לצד האתגרים המוכרים של התמודדות נשים עם אלימות, הן נאלצות גם להתמודד עם קשיי שפה, הבדלי תרבות ואתגרים לא פשוטים הכרוכים בתהליך ההסתגלות, השתלבות והקליטה. היבטים אלו עלולים להעמיק את תחושות הבושה והפחד מלפנות לעזרה, במיוחד כאשר עולה חשש משיפוטיות וביקורת מצד החברה הקולטת ולהקשות על נשים עולות לקבל את התמיכה החיונית שהן זקוקות לה.

פלטפורמות דיגיטליות לתמיכה

בעידן הדיגיטלי, הנגישות לשירותים מקוונים כמו פורומים, צ'אטים ומערכות תמיכה אונליין הפכה למרכיב חיוני בהקניית תמיכה נפשית. ערוצים אלו מאפשרים לנשים לפנות לסיוע אנונימי ובטוח מבלי להזדקק למפגש פנים אל פנים או למסור פרטים מזהים, ומספקים מרחב זמין ומגונן שבו ניתן לשתף בתכנים מושתקים  ולקבל עזרה. הפלטפורמות המקוונות הללו חשובות במיוחד עבור נשים עולות, אשר יכולות למצוא בהן מקום לביטוי אישי בשפה הנוחה להן, תוך כדי שמירה מלאה על אנונימיות ופרטיות.

הן מאפשרות לנשים לבחור את הזמן והמקום של השיח, תוך התאמתו לצרכים האישיים ולתנאי החיים היומיומיים שלהן, מה שמקל על תהליך ההתמודדות, מסיר חסמים רגשיים בפניה לעזרה ומעניק גישה נוחה יותר למשאבי סיוע נפשיים.

התקשורת המקוונת באמצעות המילה הכתובה יכולה לקדם תהליך של התמודדות ולהפיח תקווה. בחסות האנונימיות נשים עולות במעגל האלימות יכולות להסיר את המסכות המנטליות ולהתבטא בפתיחות רבה יותר ובכנות, במה שידוע בספרות כ "אפקט הסרת עכבות".

פנייה לעזרה ראשונה נפשית מקוונת כתובה מציעה מספר יתרונות משמעותיים, במיוחד לנשים עולות הנמצאות במעגל האלימות. האנונימיות שהרשת מספקת יוצרת תחושת מוגנות ומעניקה לנשים את החופש לבטא את עצמן תוך התחייבות לסודיות, ללא פחד מתגובות מבטלות, תוקפניות או מאיימות. זהו יתרון מרכזי במיוחד עבור נשים שחשופות לסכנה של השלכות שליליות מהסביבה שלהן בעקבות מעשיהן או דבריהן.

בנוסף, היכולת לשקול ולבחון את ההודעות לפני שהן נשלחות וגם לאחר מכן, מאפשרת לנשים לנהל את התקשורת בקצב הנוח להן ולחזור להתכתבויות ברגעים של כאב נפשי או מצוקה. המילה הכתובה  היא מקור למציאת נחמה ותמיכה ויש ביכולתה להביא להקלה בהתמודדות עם מציאות מורכבת במדינה חדשה.

בנוסף, האינטראקציה הבין-אישית בסביבה המקוונת מסירה את החשש מתגובות לא מילוליות כגון מבטים או אינטונציה, אשר עשויים להיות מאיימים או מביכים, במיוחד במצבי חשיפה רגשית עמוקה. יתרון זה חשוב במיוחד לנשים עולות, שעלולות למצוא את עצמן פגיעות יותר בפני הבעות חיצוניות כאלו בתרבות שאינה תרבותן המקורית. הסביבה המקוונת מספקת לנשים במעגל האלימות כלי חשוב להתמודדות עם המציאות החדשה ולהעצמה.

נשים עולות במעגל האלימות לעיתים חושפות כי הן מוצאות את האומץ לפנות לעזרה רק באמצעות התקשורת המקוונת, דרך פלטפורמות כמו הצ'אט של ער"ן. ללא ערוץ זה, הן היו ככל הנראה נמנעות מלפנות לקבלת עזרה. עבור נשים אלו, השירות המקוון הופך לגשר חיוני להגברת הנכונות להיעזר ולקבל סיוע, למניעת החרפת מצבים רגשיים מסכנים ולתמיכה הממחישה כי הן אינן לבד במאבקן.

עמותת ער"ן – עזרה ראשונה נפשית אנונימית, בשיתוף משרד העלייה והקליטה, מעניקה סיוע נפשי ותמיכה רגשית אנונימית ומיידית לעולים ותושבים חוזרים ע"י נשות מקצוע מוסמכות. הסיוע בשפות: רוסית, אנגלית, צרפתית ואמהרית..

המוקד פועל בטלפון 3201* ובצ'אט באתר, בימים א' עד ה' בין השעות 16:00 ל 21:00.

את המאמר כתבה ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן

כתבות נוספות

שירות צבאי, ובפרט בתקופות לחימה, טומן בחובו אתגרים רגשיים רבים עבור הורים. תחושות שלדאגה ופחד הן טבעיות, ומתעצמות לאור המרחק...

"אל תשליכני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזבני" – כך נאמר בפסוק המשקף את החשש האנושי מפני הבדידות והנטישה בימי...

לפעמים זה יכול לקחת זמן לזהות שאנחנו, או מישהו שקרוב לנו, נמצאות או נמצאים במערכת יחסים שיש בה אלימות כלכלית....

תרמו לנו

התרומה שלכם יכולה להציל חיים