"אל תשליכני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזבני" – כך נאמר בפסוק המשקף את החשש האנושי מפני הבדידות והנטישה בימי הזקנה. עבור עולים בגיל השלישי, חששות אלו יכולים להיות מורכבים וקשים במיוחד, שכן הם נתקלים במגוון אתגרים המובילים למצוקה רגשית ובדידות עמוקה. בין הקשיים שנפוצים בקרב זקנים עולים נמצאים:
אובדן הזהות המקצועית והתעסוקתית – המעבר לפרישה עשוי להיות קשה יותר כאשר הוא מלווה במעבר בין מדינות ותרבויות.
אובדן רווחה כלכלית – קושי מוגבר בהתמודדות עם עלויות החיים והוצאות רפואיות במדינה לא מוכרת.
אובדן יכולות פיזיות – ההזדקנות מביאה עימה ירידה בכוח הפיזי וביכולות התנועתיות, שמחמירה בהיעדר סביבה מוכרת ותומכת.
אובדן חברתי – הקשיים בשפה ובהסתגלות תרבותית יכולים להוביל להתדלדלות הקשרים החברתיים ולהרגשת בדידות מוגברת.
תהליך ההזדקנות הוא תהליך מורכב, הדורש הסתגלות נפשית והתמודדות עם שינויים ואובדנים רבים. עבור עולים בגיל השלישי, תהליך זה יכול להיות קשה במיוחד, כאשר הם נדרשים להתמודד גם עם התאקלמות וקליטה, תוך כדי שהם מתמודדים עם האתגרים הטבעיים ההתפתחותיים של הזקנה.
מחקרים קובעים כי תחושת בדידות יכולה להשפיע גם על תוחלת החיים וגם על איכות החיים. חוויית הבדידות היא חוויה אנושית קיומית ומשתנה בשלבים שונים של החיים. בקרב עולים בגיל השלישי, הבדידות יכולה להתגלות באופן חריף יותר עקב ריבוי פרידות ואובדנים, כגון פרישה מהעבודה ובגידת הגוף המתבטאת בירידה בתפקודים הפיזיים והמנטליים.
כמו כן, הקושי בהשתלבות בחברה הקולטת והתחושה שנדחקים לשוליים בחברה המקדשת את הנעורים יכולים להגביר את תחושת הבדידות. האתגר עבורם הוא להסתגל, למצוא משמעות חדשה לחייהם ולהשלים עם השינויים בסביבתם החדשה, תוך כדי שמירה על זהותם וערכיהם.
חשוב להבין כי בדידות היא תחושה סובייקטיבית שנקבעת לפי איכות הקשרים שיש לנו ולא לפי כמותם. לדוגמה, אפשר להרגיש בודד אפילו בתוך קשר, ולעומת זאת, להיות לבד מבלי להרגיש בדידות. זהו מושג מרכזי בהבנת החוויות של עולים בגיל השלישי, שלעיתים עשויים למצוא את עצמם לבדם במדינה חדשה תוך חיפוש אחר קשרים משמעותיים ותמיכה.
מודעות לתחושת הבדידות הפנימית חשובה מאוד, שכן אין לאף אדם את האפשרות לברוח מעצמו. היכולת להכיר בתחושה זו, לתת לה מקום ולפגוש אותה בחמלה ועדינות יכולה לשפר את מסוגלותו של אדם לחיות עם החלל שבתוכו מבלי לרוץ למלא כל דקה של פנאי בפעילות קדחתנית.
קיימת הבחנה בין שני סוגי בדידות: בדידות מצבית, שעשויה להופיע בעקבות מעבר למקום חדש, אובדן או משבר; ובדידות תכונתית, תחושה שממשיכה להתקיים ללא קשר לנסיבות או מצבים מסוימים. במיוחד עבור עולים בגיל השלישי, ההבנה של ההבדל חיונית להתמודדות עם תחושת הבדידות תוך הכרת שורשיה.
המלצות לשמירה על חיוניות ובריאות
- הקפידו על פעילות גופנית סדירה – הליכה, שחיה, ריקוד, ואפילו עלייה במדרגות. פעילות גופנית היא נוגדן לתחושת דכדוך ומזינה את התחושה של חיוניות ואנרגיה.
- אכילה מאוזנת ובריאה – תזונה נכונה תומכת בבריאות הכללית ומשפרת את איכות החיים.
- שימוש בדרכי התמודדות עם לחצים – הרפיה, ספורט, יציאה לטבע, דמיון מודרך וחשיבה חיובית. זכרו מה עזר לכם בעבר ונסו ליישם את זה באופן תדיר ככל האפשר.
- העשירו את חייכם בפעילויות משמעותיות – התנדבות, חוגים ופעילות תרבותית יכולים להעניק תחושה של משמעות ושייכות. הרבו בצחוק ובילויים כמו ביקור בתיאטרון או האזנה למוסיקה.
- שתפו אחרים ברגשותיכם – גייסו תמיכה חברתית על ידי שיתוף חברים, בני זוג וקרובים. התמיכה החברתית יכולה להקל על התחושות של בדידות והיעדר שייכות.
- פנייה לעזרה מקצועית – אל תהססו לפנות לייעוץ וטיפול בעת הצורך . לבקש עזרה היא דרך בעלת עוצמה לשמירה על בריאותכם הנפשית.
עמותת ער"ן בשיתוף משרד העלייה והקליטה, מעניק סיוע נפשי לעולים ותושבים חוזרים ע"י מטפלים מוסמכים. הסיוע בשפות: ספרדית, צרפתית, רוסית, אמהרית ואנגלית.
המוקד פועל בטלפון 3201* ובצ'אט באתר, בימים א' עד ה' בין השעות 16:00 ל-21:00.
*את המאמר כתבה ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן