לפעמים זה יכול לקחת זמן לזהות שאנחנו, או מישהו שקרוב לנו, נמצאות או נמצאים במערכת יחסים שיש בה אלימות כלכלית. פעמים רבות, תחילת הקשר נראית מבטיחה. שלב החיזור נעשה לרוב ברוחב לב ובנדיבות, אבל לאחר מיסוד הקשר והנישואים, היחסים משתנים.
בניגוד לאלימות פיזית, אלימות כלכלית לא נראית ולא משאירה סימנים על הגוף. לפעמים לוקח לנו זמן להבין שכל מיני אמירות ופעולות שמופנות נגדנו, שקשורות לכסף, לפרנסה, להתנהלות כלכלית – הן מעשים של אלימות.
וגם אם זיהינו את האלימות, לרוב יהיה קשה לשתף את הסביבה בגלל בושה, אשמה וגם פחד שלא יאמינו לנו או שיבקרו אותנו על כך שאנחנו נשארות במערכת יחסים כזו. המצב הזה מביא לבדידות ובידוד, שהולכים וגוברים, מה שמגביר את התלות במי שפוגע ומתעלל. המציאות הזו עלולה להביא לפגיעה עמוקה בערך העצמי ובאמונה בעצמנו ובכך שיש בכלל אפשרות ליצור שינוי ולהחלץ מהמצב הזה.
אלימות כלכלית מתרחשת לרוב בתוך מערכות יחסים זוגיות, לרוב נגד האישה, והיא יכולה להתרחש ללא קשר למצב החברתי או הכלכלי של בני הזוג. בהרבה ממערכות היחסים בהן יש אלימות פיזית או מילולית, יש גם אלימות כלכלית.
מהי אלימות כלכלית?
אלימות כלכלית היא פגיעה מכוונת ומתמשכת על ידי שליטה, כח ואיומים, בעצמאות ובאפשרויות הפיננסיות של הצד השני. השליטה הזו, במשאבים הכלכליים, היא אחת הסיבות העיקריות המגבילות את האפשרויות להחלץ ולעזוב מערכות יחסים כזו.
אלימות כלכלית במערכות יחסים אינטימיות מתרחשת לעתים קרובות יחד עם צורות אחרות של אלימות, כמו אלימות פיזית, מילולית ומינית. אלימות כלכלית לא מחייבת קרבה פיזית או מגורים משותפים, והיא יכולה להתחיל או להמשך גם אחרי פרידה וגירושים, כמו בסירוב לשלם מזונות או כפייה של הסכמים כספיים לא הוגנים.
איך מתבטאת אלימות כלכלית?
אלימות כלכלית עלולה לכלול 3 סוגי של מעשים: שליטה בגישה למשאבים שלך ובשימוש בהם, ניצול כלכלי והגבלה של האפשרויות והיכולת לעבוד או ללמוד:
1. מעשים של שליטה כלכלית
- חסימת גישה לחשבון הבנק
- ביטול כרטיסי אשראי
- מתן דמי כיס מפוקחים בקפדנות להוצאות
- דרישה לדיווח על כל הוצאה והוצאה
- קבלת החלטות כלכליות חשובות מבלי לשתף או לדבר עליהן לפני כן.
- להסתיר אינפורמציה פיננסית
- לדרוש לתת קבלות ו/או עודף כאשר הוצאת כסף
- לגרום להצטרך לבקש או אפילו להתחנן לכסף
- סירוב לתשלום מזונות אחרי פרידה וגירושין
2. מעשים של ניצול כלכלי
- צבירת חובות והלוואות מבלי ליידע על כך
- כפייה לחתום על מסמכים ללא אפשרות לקרוא או להסכים
- גניבה או פגיעה או מכירה של רכוש ללא הסכמה
- השתלטות על פנסיה או מקורות הכנסה אחרים
- בזבוז כסף שיועד לתשלומי שכר דירה או לתשלום חשבונות אחרים
3. חבלה באפשרויות להתפרנס
- למנוע יציאה לעבודה או ללימודים
- להכריח לעזוב את מקום העבודה
- להכות ולנקוט באלימות פיזית לפני יציאה לעבודה.
מה אפשר לעשות?
אלימות כלכלית – שליטה במשאבים ובאפשרויות הפרנסה – היא לא פעם הסיבה שבגללה קשה עוד יותר לעזוב מערכת יחסים פוגענית. לצאת מתוך מערכת יחסים שיש בה אלימות כלכלית זה אומר לרוב לצאת בחוסר כל ולפעמים גם עם חובות.
בכך מקרה בו יש כוונה לעזוב ולצאת ממערכת יחסים אלימה ופוגענית, כדאי לעשות זאת בליווי מקצועי כדי לא לעורר תגובה אלימה עוד יותר ומסוכנת.
המוקד לאלימות במשפחה במשרד הרווחה והבטחון החברתי:
שיחה לטל. 118 – שיחת חינם | ניתן גם לחייג לטלפון קווי שמספרו: 077-9208560
המוקד נותן מענה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע | השירות ניתן בעברית, בערבית, ברוסית ובאמהרית.
אפשר לשלוח מסרון למספר: 050-2270118