אלימות בתוך המשפחה, בבית, במקום שאמור להרגיש לנו הכי בטוח ומוגן יכולה לקרות אצל כל אחד ואחת, ללא קשר למעמד חברתי, גיל, מגדר או מצב משפחתי. זה יכול לקרות לכולנו, לא משנה מי אנחנו, מאיפה אנחנו באים או כמה חזקים אנחנו נראים מבחוץ.
אלימות במשפחה היא לא רק פיזית, אלא גם כאב רגשי עמוק, תחושת פחד, חוסר אונים ולעיתים גם בושה שמונעת מאיתנו לבקש עזרה. אלימות כזו פוגעת לא רק בגוף, אלא גם בנפש, בתחושת הביטחון ובאמון באנשים הקרובים לנו ביותר.
לא תמיד קל להבחין שאנחנו או מישהו קרוב אלינו נמצאים במערכת יחסים פוגענית. הכאב והתחושות יכולים להיות מבלבלים – "אולי זה רק מצב זמני", "אולי זה בגלל משהו שעשיתי". עם זאת, חשוב לזכור: אלימות היא תמיד בחירה של האדם הפוגע. אין כל תירוץ שמצדיק אותה.
מהי אלימות במשפחה?
אלימות במשפחה היא לא רק אלימות פיזית. היא יכולה להתבטא במילים פוגעניות, שליטה כלכלית, איומים, התנהגות משפילה או אפילו ניתוק ממשפחה ומחברים. גם שתיקות מאיימות או מניפולציות רגשיות יכולות להיות צורות של אלימות.
את האלימות מלווה לא פעם תחושה עמוקה של פחד מתמיד, או חוסר יכולת להביע את עצמנו בלי לחשוש מתגובה קשה.
איך אפשר להתמודד עם אלימות במשפחה?
כשאנחנו סובלים מאלימות במשפחה, יש הרבה פעמים תחושה של חוסר אונים. תסכול. אולי אפילו חוסר מוצא. אבל יש דברים שאפשר לעשות כדי להתחיל ולהחזיר לעצמנו שליטה ולבנות מחדש תחושת ביטחון.
לצאת ממערכת יחסים אלימה יכולה להיות החלטה וצעד לא פשוטים. למערכת יחסים אלימה, במיוחד לאורך זמן, יש השפעה בכל תחומי החיים – יכולה להיות תלות כלכלית בבן או בת הזוג ופחד לא להצליח להתפרנס לבד.
מערכת יחסים אלימה גם עלולה לגרום לאובדן אמון בעצמנו, בשיקול הדעת והערכת המציאות וירידה בתחושת הערך העצמי והמסוגלות. גם יכול להיות שיש קושי תרבותי או דתי לצאת ממערכת היחסים.
בכל מקרה בו יש כוונה לעזוב ולצאת ממערכת יחסים אלימה ופוגענית, כדאי לעשות זאת בליווי מקצועי. עזיבת מערכת יחסים פוגענית ויציאה מהבית עלולות להגביר את רמת האלימות, ויש להערך לכך מראש. כדאי לבנות תוכנית פעולה, לחשוב על דרכים להגן על עצמנו. זה יכול להיות מקום בטוח לפנות אליו, או מקלט.
ליצור שינוי זה מסע, שבמהות שלו זה לדעת שמגיע לנו יותר. מגיע לנו לחיות חיים שלווים ובטוחים, ללא פחד. האמונה הזו יכולה להיות הכוח שמניע אותנו לשינוי.
איך אנחנו יכולים לעזור לאחרים?
אם אנחנו חושדים שמישהו קרוב אלינו מתמודד עם אלימות במשפחה, יש כמה דרכים משמעותיות בהן נוכל לעזור. כל עזרה או תמיכה, חשוב להציע מתוך מקום של כבוד לקצב ולגבולות של כל אחד ואחת. להכיר במציאות של אלימות ולפעול – זה תהליך שיכול לקחת זמן. תהליך ההתמודדות עם אלימות הוא אישי ודורש זמן.
מה שחשוב הוא להמשיך להיות שם עבורם. להראות שאנחנו כאן כדי להקשיב, בלי לשפוט או להאשים. לפעמים עצם הידיעה שיש מישהו שמקשיב יכולה להקל. אפשר להתחיל בשאלה פשוטה כמו "איך את/ה מרגיש/ה לאחרונה?" או "אני כאן אם את/ה רוצה לדבר", בלי ליצור לחץ לדבר או לשתף.
אם יש פתיחות, אפשר לספק מידע ולספר להם על האפשרויות הקיימות, כמו קווי סיוע, מרכזי תמיכה או ארגונים שמסייעים לנפגעי אלימות במשפחה.